Trauma en ADHD / ADD

TRAUMA’S VEROORZAKEN WEZENLIJKE VERANDERINGEN IN ONS BREIN

In zijn boek “The Body Keeps The Score” uit 2014 doet hij een krachtige en warmhartige poging om een gigantische knuppel in het hoenderhok van de DSM-psychiatrie te gooien. Hij vertelt wat ruim 30 jaar werken met getraumatiseerde mensen hem geleerd heeft én… welke conclusies psychiaters en andere hulpverleners daaruit mogen trekken.

Van der Kolk schuift de DSM-5 aan de kant; de tijd van patiënten beoordelen op symptomen en gedragskenmerken, en hen daarna medicijnen voorschrijven, mag nu wel voorbij zijn. Medicijnen zijn bruikbaar, maar er is behoefte aan werkelijke oplossingen voor het ondraaglijk lijden voor miljoenen mensen met trauma.

Dit boek is geen felle aanklacht tegen de huidige psychiatrie. Maar met resultaten uit wetenschappelijk onderzoek, studies en getuigenissen van patiënten schudt Van der Kolk elke hulpverlener en ons allemaal krachtig wakker.

De belangrijke conclusie van Van der Kolk: de traumabeleving van volwassenen en kinderen die in hun jonge jeugdjaren zijn blootgesteld aan (emotionele) verwaarlozing, geweld en/of seksueel misbruik, is van een ander kaliber dan de traumabeleving van volwassenen ten gevolge van oorlogen, geweld, (verkeers)ongelukken en natuurrampen. Er is een nieuwe diagnostische omschrijving nodig die de vele aspecten van ontwikkelingstrauma verheldert, meer onderzoek mogelijk maakt en de weg vrijmaakt voor effectieve behandelingsmethoden.

En opvallend is hoeveel kenmerken van trauma overeenkomen met kenmerken van ADHD en ADD.

Lees verder op Linkedin: https://www.linkedin.com/pulse/traumas-veroorzaken-wezenlijke-veranderingen-ons-brein-tura-gerards/

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *